Voorlopig geen Turkse economische sancties tegen Nederland

Voorlopig geen Turkse economische sancties tegen Nederland
Voorlopig geen Turkse economische sancties tegen Nederland

De Turkse regering heeft een “breed pakket aan sancties” besproken tegen Nederland, maar de “Nederlandse investeringen in Turkije komen niet in gevaar”. Dat heeft de Turkse minister voor Europese Zaken Ömer Çelik vandaag verklaard.
De minister benadrukte verder dat de kritiek van Turkije gericht is tegen de Nederlandse regering, en niet tegen het volk of bedrijven. “De private sector, de zakenwereld, het toerisme en de inwoners van Nederland maken geen deel uit van de crisis”, zo verklaarde hij aan persbureau Reuters.

Nederland en Turkije zijn verwikkeld in een diplomatieke rel, nadat twee Turkse ministers afgelopen weekend geen toestemming hadden gekregen om campagne te voeren voor het Turkse referendum op Nederlands grondgebied. De volksraadpleging van halverwege april moet een presidentieel systeem installeren in Turkije, waardoor de macht van huidig president Recep Tayyip Erdogan gevoelig wordt uitgebreid. Turkije reageerde furieus, en sloot prompt zijn luchtruim voor Nederlandse diplomaten. Bovendien werden alle diplomatieke contacten op het hoogste niveau opgeschort. Economische sancties werden vooralsnog niet genomen.

Bron: Belga