"Rel met Turkije mogelijk mee bepalend voor hoge opkomst bij Nederlandse verkiezingen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De hoge opkomst bij de Twee Kamerverkiezing in Nederland, is mogelijk mee te verklaren door de diplomatieke rel met Turkije. Dat zegt Kees Aarts, hoogleraar Politieke Instituties en Gedrag aan de Rijksuniversiteit Groningen, aan NRC. Het geschil zou volgens hem hebben gezorgd voor meer duidelijkheid over de inzet van de verkiezingen. "Voor een hoge opkomst is één factor van belang: duidelijkheid. En tot voor kort was deze campagne juist onduidelijk. Er was onder kiezers veel onvrede over het gebrek aan inhoud en de veelheid aan partijen", zegt Kees Aarts op de website van de Nederlandse krant NRC.

"Wat er nu anders is? Toch één gebeurtenis werd bepalend, ook al had die niet direct met de verkiezingen te maken: de rel met Turkije. Dat liet het belang van politiek en vooral van politieke beslissingen zien. Het hele land zat even in spanning."

De professor vergelijkt het met de verkiezingen van 2002. Na de moord op de extreemrechtse politicus Pim Fortuyn bedroeg de uiteindelijke opkomst 78,9 procent. "Of je nu voor hem was of niet, opeens hield de crisis iedereen bezig en het belang van verkiezingen werd duidelijk."

Om 19.45 bedroeg de opkomst al 73 procent. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezing in 2012 was de opkomst op hetzelfde tijdstip 65 procent, om uiteindelijk op 74,6 procent uit te komen.

bron: Belga