Opkomst bij Nederlandse verkiezingen ligt hoog

Opkomst bij Nederlandse verkiezingen ligt hoog
Opkomst bij Nederlandse verkiezingen ligt hoog

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland is vooralsnog hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2012. Volgens het Financieele Dagblad gaat de opkomst richtig 80 procent. In Nederland is er geen stemplicht. Onder meer in de grote treinstations was het in de voormiddag erg druk. Ook was er veel animo om op de Marker Wadden te stemmen, een stukje nieuwe natuur in de Waddenzee dat speciaal voor de verkiezingen werd opengesteld. Volgens een landelijke peiling van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS en RTL, had vandaag om 10.30 uur 15 procent van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat was vijf jaar terug rond dat tijdstip nog 13 procent.

Diverse grote steden kwamen zelf met opkomstcijfers naar buiten. Zo had in Den Haag om 10.00 uur 12 procent van de kiesgerechtigden gestemd, tegen 11,3 procent op dezelfde tijdstip bij de vorige verkiezingen. In Rotterdam en Utrecht was via het internet live te zien hoe het aantal stemmers zich ontwikkelde. In de Maasstad was rond 11.30 uur al meer dan 20 procent van de kiesgerechtigden komen stemmen. In Utrecht stond de teller toen al op dik 24 procent.

Onder meer voor het stemmen op stations bestaat veel interesse. Dat kan op en rond meer dan zestig treinstations in Nederland. In Amsterdam trekt het hoogste stemlokaal van het land, de twintigste verdieping van de A’DAM Toren aan het IJ, ook veel mensen. Daar stond ’s morgens een lange rij.

In Lelystad kunnen kiezers op deze zonnige woensdag het ruime sop kiezen. In samenwerking met Natuurmonumenten brengt de gemeente verscheidene malen per dag mensen per boot naar een stembureau op de nieuwe eilandengroep Marker Wadden. Dat is zo populair dat de gemeente al extra boten heeft moeten inzetten.

De meeste stembureaus gingen om 7.30 uur open. Er kan nog tot 21.00 uur vanavond worden gestemd.

Bron: Belga