Nederlandse verkiezingen - "Leiderschap wordt beloond" - Belgische politici tevreden met verkiezingsuitslag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende Belgische politici hebben woensdagavond met tevredenheid gereageerd op de verkiezingsuitslag in Nederland. Onder meer Gwendolyn Rutten en Geert Bourgeois zien in het goede resultaat van uittredend minister-president Mark Rutte het bewijs dat "leiderschap wordt beloond". "Ik wil de twee liberale partijen, zowel VVD als D66, proficiat wensen met hun overwinning", zo heeft de liberale politica Gwendolyn Rutten woensdagavond laten weten. De partijvoorzitter van Open Vld noemt de verkiezingsuitslag een "optimistische boodschap, voor Europa en voor de vrijheid".

"Ik heb altijd gevonden dat Rutte duidelijk leiderschap toonde. Politiek is meer dan alleen maar schreeuwen langs de zijlijn", zo verklaarde ze voorts aan Belga.

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) benadrukt in een reactie op Twitter dat "sterk leiderschap wordt beloond". "Felicitaties aan Mark Rutte, met wie ik de voorbije jaren uitstekend heb samengewerkt."

"Nederland kiest voor oplossingen", reageert dan weer CD&V-voorzitter Wouter Beke. Hij kijkt vooral naar de winst van zijn christendemocratische tegenhangers. "Mooi resultaat voor vrienden CDA en Sybrand Buma. Het midden is aan een comeback bezig. Hoopvol!"

Meyrem Almaci, partijvoorzitter van Groen, toont zich uiteraard vooral opgezet met de spectaculaire winst van GroenLinks, dat zijn zetelaantal misschien wel zal verviervoudigen. "GroenLinks veruit grootste groeier, maar liefst x 4 in exit polls. Gefeliciteerd", zo tweet ze.

Tot slot besteedt Vlaams Belang aandacht aan Geert Wilders, die een verkiezingsoverwinning geboekt heeft die echter minder groot is dan aanvankelijk was verwacht. "Dit is het zoveelste signaal in een lange rij dat aangeeft dat burgers weer baas willen zijn in eigen land", zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. "Minister-president Rutte mag trouwens een grote bos bloemen naar de Turkse president Erdogan sturen, want eigenlijk is dat een objectieve bondgenoot gebleken."

Ook Filip Dewinter ziet in de Turkije-rel een verklaring voor het feit dat de PVV van Wilders voorlopig slechts enkele zetels wint. "Rutte heeft handig gebruik gemaakt van die situatie om wat naar rechts op te schuiven", zegt hij.

Eerder had premier Charles Michel al Mark Rutte gefeliciteerd met zijn overwinning.

bron: Belga