Nederlandse verkiezingen – Laatste debat draait uit op clash over stelling dat “Nederland van iedereen is”

Nederlandse verkiezingen - Laatste debat draait uit op clash over stelling dat
Nederlandse verkiezingen - Laatste debat draait uit op clash over stelling dat "Nederland van iedereen is"

Het laatste debat voor de Nederlandse verkiezingen is dinsdag uitgedraaid op een keiharde confrontatie tussen PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher en PVV-leider Geert Wilders over de vraag van wie Nederland eigenlijk is. Asscher stelde dat Nederland van iedereen is, maar daar was Wilders het duidelijk niet over eens.
“Woodstock-teksten. Nederland is van de Nederlanders”, aldus de PVV-leider. Hij verwees naar de Turkse Nederlanders die zaterdag in Rotterdam protesteerden. Volgens Wilders was Nederland “inderdaad van iedereen” geweest als zij met de Nederlandse vlag hadden staan zwaaien en het hadden opgenomen voor het land waar zij wonen.
“Tienduizend boze tweets, nul oplossingen”, reageerde Asscher. Hij verweet de Wilders dat de mensen die hij beschimpt meer fatsoen in hun pink hebben, dan Wilders en zijn hele fractie bij elkaar.
Uit het slotdebat van de openbare omroep NOS is niet gebleken welke coalities de partijen bereid zijn te vormen na de verkiezingen. Sommige lijsttrekkers reikten elkaar wel voorzichtig de hand, maar in de jacht op de kiezer werden die uitnodigingen voor samenwerking afgeslagen.
Lijsttrekker Alexander Pechtold van de linksliberale partij D66 wierp zich op als nieuwe leider van het midden, toen hij uithaalde naar de christendemocratische CDA. Het Binnenhof heeft bestuurderspartij CDA gemist omdat CDA-lijsttrekker Sybrand Buma “niet van de bank af wilde komen”, aldus Pechtold. Buma pareerde dat hij juist trots is dat hij “niet bij Rutte op schoot heeft gezeten in het Torentje”.
Ontslagnemend premier Mark Rutte op zijn beurt deed het energie- en klimaatbeleid van de ChristenUnie af als onrealistisch. Volgens de VVD-lijsttrekker kun “je geen hekken in de lucht plaatsen” en gaan er nog viezere Poolse kolencentrales open als er Nederlandse sluiten.

Bron: Belga