Nederlandse verkiezingen – Buitenlandse politici noemen overwinning Rutte overwinning voor Europa

Vanuit Europa komen jubelende reacties na wat volgens de eerste exitpoll een verkiezingsoverwinning wordt van de liberale kopman Mark Rutte. “VVD verreweg de grootste partij”, aldus Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees parlement op Twitter. “D66 (de linksliberalen, red.) stijgen veel. Pro-Europese partijen aan de winnende hand. Nederland blijft een liberaal en pro-Europees bolwerk!”. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel ziet de uitslag als een “succes voor Europa”. Hij noemde het een goed teken dat een extreemrechtse kandidaat als Geert Wilders niet won. Peter Altmaier, de kabinetschef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, tweette in het Nederlands: “Nederland oh Nederland jij bent een kampioen! Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen! Gefeliciteerd met dit geweldig resultaat!”. Zijn landgenoot Horst Seehofer, leider van Merkels zusterpartij CSU, reageerde woensdagavond in Moskou opgelucht. “Bij verkiezingen met nationaal belang krijgen de serieuze traditionele partijen bijval, als zij de mensen overtuigende antwoorden op hun vragen geven.” Hij voegde er nog aan toe dat deze uitslag geen aanwijzing zal zijn voor het resultaat in Frankrijk.
De fractielieder van de christendemocraten in het Europees parlement, Manfred Weber, had het over een “slag voor alle anti-Europese populisten”.
Nog uit Duitsland reageerde Martin Schulz, voor de SPD kandidaat om in september de strijd aan te gaan met Angela Merkel. Hij leest in de exitpolls dat een overweldigende meerderheid van de Nederlanders “de ophitsende uitspraken van Geert Wilders en zijn onuitsprekelijke houding tegenover hele bevolkingsgroepen” naar de prullenbak verwezen heeft. “Dat is goed nieuws voor Europa en Nederland.”
De Belgische vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) merkt op dat het “leiderschap van Mark Rutte en het verbindend verhaal van Alexander Pechtold duidelijk gewaardeerd werd”. “Op naar sterke liberale as van nieuwe NL regering!”

bron: Belga