Nederlandse steden moeten extra stembiljetten laten aanrukken

Nederlandse steden moeten extra stembiljetten laten aanrukken
Nederlandse steden moeten extra stembiljetten laten aanrukken

Door de hoge opkomst bij de verkiezingen in Nederland zijn vandaag op het laatste moment nog stembiljetten bijgedrukt. Zo werden er in Amsterdam in de loop van de morgen 25.000 extra biljetten besteld. Diverse media meldden dat elders in het land ook meer stembiljetten worden verspreid. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat. Omdat Amsterdammers zelf kunnen kiezen bij welk stembureau in de gemeente ze hun stem uit brengen, moeten in elk bureau veel biljetten aanwezig zijn. De totale voorraad aanwezige biljetten in de hoofdstad is volgens de woordvoerder zelfs toereikend voor een opkomst van 110 procent.

De openbare omroep NOS maakt daarnaast ook melding van een extra voorraad stembiljetten in de steden Tilburg en Den Haag. In Tilburg moest een stembureau zelfs tijdelijk gesloten worden om een overvolle stembus ‘aan te stampen’, vervolgt NOS.

Meer dan de helft van de stemgerechtigden in Nederland heeft inmiddels zijn stem uitgebracht. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL bedroeg de landelijke opkomst om 17.45 uur al 55 procent. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012 stond de teller op dat tijdstip nog op 48 procent. Er kan nog gestemd worden tot 21.00 uur.

Bron: Belga