Nederland niet van plan zich bij Turkije te excuseren

Nederland niet van plan zich bij Turkije te excuseren
Nederland niet van plan zich bij Turkije te excuseren

Nederland is niet van plan zich bij Turkije te excuseren, na de diplomatieke rel tussen Den Haag en Ankara van afgelopen weekend. Dat heeft een woordvoerder van premier Mark Rutte vandaag gezegd. Hij reageerde daarmee op uitspraken van de Turkse premier Binali Yildirim. Die zei dinsdagavond op de Turkse televisie dat Rutte “mondelinge excuses had aangeboden voor het vastzetten van de Turkse minister en de consul in Rotterdam”.
“Het optreden van zaterdag was ferm en met respect”, verklaarde de woordvoerder van Rutte vandaag. De Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya werd toen het land uitgezet, omdat ze campagne kwam voeren voor het Turkse referendum over de grondwet, dat de macht van de president gevoelig moet uitbreiden.

De woordvoerder gaf wel toe dat “in de chaos die de Turken die avond en nacht veroorzaakt hadden”, twee Turkse diplomaten korte tijd zijn vastgehouden. “Dit is gebeurd, omdat voor de politie niet duidelijk was wie zij waren. Toen bleek dat het om diplomaten ging, zijn ze onmiddellijk vrijgelaten”, klonk het.

Volgens Yildirim had Rutte aan hem toegegeven dat dat vasthouden een fout was geweest. De woordvoerder van de Nederlandse premier ontkent dat echter. “In zijn contacten op zaterdagavond heeft minister-president Rutte bij premier Yildirim aangegeven dat Nederland dit verder uitzoekt. Mocht daaruit blijken dat Nederland op dit punt in strijd gehandeld heeft met het verdrag van Wenen, dan betreuren we dat.”

Bron: Belga