Connie Palmen wint De Inktaap 2017 met "Jij zegt het"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse schrijfster Connie Palmen wint dit jaar De Inktaap, een literaire prijs waarvoor enkel scholieren mogen stemmen, met "Jij zegt het". De prijs werd vandaag uitgereikt in kunstencampus deSingel in Antwerpen. 1.500 scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname, Aruba en Curaçao brachten hun stem uit. "Jij zegt het" vertelt het verhaal van het beroemde schrijverskoppel Ted Hughes en Sylvia Plath vanuit het perspectief van Hughes, die in het boek terugkijkt op de zelfmoord van Plath in 1963 en de impact daarvan op de rest van zijn leven en het beeld dat de buitenwereld van hem kreeg. Palmen won er eerder ook al de Libris Literatuurprijs mee.

De vele jongeren die samen de jury vormden, loven Palmen voor haar "eigen, unieke stijl" en haar boek als "zoveel meer dan een biografie van bekende mensen.. de ultieme ode aan de liefde". Palmen raakte volgens de jongeren zodanig een gevoelige snaar dat de lezers nadien zelf op zoek gingen naar werken van Hughes en Plath.

Connie Palmen lost op de erelijst van De Inktaap de Vlaming Stefan Hertmans ("Oorlog en terpentijn") af. Eerder wonnen ook onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, A.F.Th. van der Heijden en Tom Lanoye de prijs al. Dit jaar waren naast Palmen ook Jeroen Brouwers, Tessa Leuwsha en Hagar Peeters genomineerd.

bron: Belga