Al 113 doden na grondverschuiving op vuilnisbelt in Ethiopië

Al 113 doden na grondverschuiving op vuilnisbelt in Ethiopië

De dodentol na de grondverschuiving van afgelopen weekend in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba is opgelopen tot 113. Dat meldt Dagmawit Moges, een woordvoerder van de stad. Gisteren was melding gemaakt van 72 doden. Bij de grondverschuiving raakten de huizen van mensen die zich rond de vuilnisbelt gevestigd hadden, bedolven. De Ethiopische minister van Communicatie, Negeri Lencho, bevestigde van zijn kant dat de meeste slachtoffers vrouwen zijn. “De zoektocht naar lichamen en eventuele overlevenden gaan intussen verder.”

Volgens de plaatselijke bevolking werd de ramp veroorzaakt door de egaliseringswerken die bovenaan de afvalberg uitgevoerd worden, in het kader van de bouw van een biogascentrale. Die suggestie werd eerst afgewezen door Lencho, om vervolgens vandaag aan te kondigen dat er een onderzoek geopend is. Hij voegde eraan toe dat de regering tussen zal komen in de kosten voor de begrafenissen.

Al meer dan 50 jaar gebruiken inwoners van Addis die plaats, bekend als Koshe, Amhaars voor “vuil”, om afval te dumpen. Het is de belangrijkste vuilnisbelt in de Ethiopische hoofdstad.

Het parlement heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd, te beginnen vanaf vandaag.

bron: Belga