Studie bewijst dat honden listige streken kunnen hebben

Studie bewijst dat honden listige streken kunnen hebben
Foto Pexels

Honden hebben niet de reputatie van listige dieren. Maar als ze hun zin niet krijgen, durven ze al eens sluw uit de hoek te komen. Dat bewijst een nieuwe studie. 

Volgens National Geographic kwam Marianna Heberlein van de Universiteit van Zürich op het idee toen ze haar honden bestudeerde. Het viel haar op dat de ene de andere afleidt, om vervolgens zijn bed in te pikken. De biologe vroeg zich af of ze dat gedrag ook vertonen in hun omgang met de mens.

Voor het onderzoek, dat in Animal Cognition is verschenen, werden de honden gekoppeld aan twee soorten baasje. De ene beloonde de viervoeters met een koekje. De andere toonde dat wel, maar hield het lekker voor zichzelf.

Vervolgens leerden de huisdieren om de mensen naar dozen met hondenkoekjes te brengen. Uiteindelijk konden ze hun baasjes naar drie verschillende blikken te brengen: een met lekkere koekjes, een met gewone snoepjes en een lege doos.

Opmerkelijk is dat de mensen die de traktatie bijhouden, vaker naar de lege doos gebracht worden. Volgens de onderzoekers redeneren de honden dat de personen om de tuin leiden de enige manier is om van de andere dozen te kunnen smullen. Viervoeters die een beloning kregen, gingen doorgaans naar het smakelijkste eten omdat ze wisten dat er een extraatje volgde.