Wapenarsenaal met 10.000 aanvalsgeweren ontdekt in Spanje

De Spaanse politie heeft halverwege januari in samenwerking met de Europese politiedienst Europol een wapenarsenaal met onder meer 10.000 aanvals- en machinegeweren, pistolen en granaten ontmanteld. Dat meldt de Spaanse nationale politie dinsdag. De wapens zouden bestemd geweest zijn voor verkoop op de zwarte markt in verschillende Europese landen, waaronder ook België. Vijf verdachten werden opgepakt. De operatie vond al plaats op 12 en 13 januari van dit jaar, maar het duurde maar liefst twee maanden om alle gevonden wapentuig te inventariseren. Volgens de Spaanse politiediensten waren de wapens bedoeld voor de zwarte markt in België, Frankrijk en Spanje, om te worden verkocht aan criminele organisaties en terroristen.

In totaal werden meer dan 10.000 aanvals- en machinegeweren en zowat 400 granaten aangetroffen. Het ging grotendeels om gedeactiveerde wapens, die niet in orde waren met de technische vereisten. In het arsenaal werden wel onderdelen teruggevonden waarmee de wapens opnieuw kunnen worden geactiveerd.

Vijf verdachten werden gearresteerd. De bende was actief in de Spaanse regio’s Catalonië, Calabrië en in het Baskenland. De EU-lidstaten en het Europees Parlement kwamen in december vorig jaar overeen dat ook gedeactiveerde wapens geregistreerd moeten worden, in een reactie op de terreuraanslagen in Europa. De EU-richtlijn naar aanleiding van dat voorstel werd dinsdag door het Europees Parlement in Straatsburg goedgekeurd.

Bron: Belga