VN waarschuwen ook in Burundi voor humanitaire crisis

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ongeveer 3 miljoen van de ruim 11 miljoen Burundezen riskeren voedselonzekerheid. Dat meldt het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN dinsdag in een waarschuwing voor een humanitaire crisis die nu ook in het Centraal-Afrikaanse Burundi dreigt. Van die 3 miljoen mensen dreigt voor meer dan 1 miljoen mensen ernstige voedselonzekerheid, aldus Charles Vincent, WFP-directeur in Burundi. In acht van de 18 provincies, verspreid over zo goed als het hele land, is een droogte. Maandag kondigde de regering, die international geïsoleerd staat door de politieke crisis, al aan dat het aantal sterfgevallen door malaria fors gestegen is, net door de door de droogte veroorzaakte ondervoeding. Dit jaar eiste die ziekte al meer dan 700 mensenlevens. Sinds begin dit jaar zijn al bijna 2 miljoen gevallen van malaria gemeld, een stijging met 13 pct in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016, aldus Gezondheidsminister Josiane Nijimbere.

Om de voedselzekerheid te verbeteren lanceerde het WFP een oproep tot 19 miljoen dollar. Daarvan is nog maar 3 miljoen dollar toegezegd nu de internationale aandacht zich vooral op de hongersnood in Zuid-Soedan (100.000 mensen getroffen) en de voedselonzekerheid in Somalië (6 miljoen mensen getroffen) richt.

"De oogsten eind vorig jaar waren bijzonder zwak", aldus Vincent. "Als de voor april en mei verwachte regens niet komen, dan krijgt het land met een ernstige humanitaire crisis te maken in juli." Volgens Vincent zijn de voorraden zo beperkt dat sommige mensen de zaden eten die ze zouden moeten planten. "De mensen zijn zo berooid dat ik gevechten heb gezien voor een lege kartonnen doos die ze wilden verkopen."

Eerder deze week werd ook duidelijk dat het aantal vluchtelingen uit Burundi de voorbije weken weer fors aan het stijgen is. Sinds het begin van de politieke crisis, nu bijna twee jaar geleden, zijn al meer dan 400.000 mensen het land ontvlucht.

Bron: Belga