Turkije beschouwt Europese oproep tot matiging als “waardeloos”

Turkije beschouwt Europese oproep tot matiging als "waardeloos"

De Turkse regering heeft vandaag scherp uitgehaald naar de Europese Unie. Een oproep van de EU tot matiging verwijst Ankara naar de prullenmand als “waardeloos”. In de zaak rond het verbod voor Turkse ministers om in het buitenland campagne te gaan voeren, heeft Europa zich aan de zijde van Nederland geschaard, hoewel de regering in Den Haag “mensenrechten en Europese waarden duidelijk heeft geschonden”, stelde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoog vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid Federica Mogherini en commissaris voor Nabuurschapsbeleid Johannes Hahn hadden Turkije gisteren opgeroepen “af te zien van buitensporige verklaringen en daden die de situatie nog verder kunnen verslechteren.” Nederland had de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu en ook minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya het voorbije weekend niet de toestemming gegeven om verkiezingsmeetings te houden. Turks president Recep Tayyip Erdogan reageerde furieus en vergeleek Nederland met nazi-Duitsland.

Volgens Ankara vuurt de mededeling van de EU “extremisme, vijandigheid tegenover buitenlanders en anti-Turkse gevoelens aan”, omdat de oproep tot de-escalatie alleen aan Turkije gericht is, en niet aan de eigenlijk verantwoordelijke landen. “Onze Europese gesprekspartners gebruiken democratische waarden, grondrechten en vrijheden slechts selectief”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Om al die redenen heeft de kortzichtige EU-verklaring geen waarde voor ons.”

Met de organisatie van verkiezingsmeetings hoopt Erdogan de Turken die in het buitenland wonen, ervan te overtuigen om bij een referendum op 16 april vóór grondwetswijzigingen te stemmen die de president meer macht moeten bezorgen.

bron: Belga