Rutte gaat “hysterische” Erdogan niet bellen

Rutte gaat
Rutte gaat "hysterische" Erdogan niet bellen

De diplomatieke spanningen tussen Nederland en Turkije lopen steeds hoger op. Het is echter nog geen aanleiding voor premier Mark Rutte om nu persoonlijk contact te zoeken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. “De man wordt hysterischer per uur en ik heb geen enkele behoefte om deze man nu te bellen. Ik heb maar een behoefte en dat is hem te vertellen dat hij zijn toon moet matigen.”
Erdogan stookte het vuur dinsdag verder op door te beweren dat Nederland de 8.000 Bosnische moslims bij Srebrenica heeft vermoord. Op enig moment zullen de gesprekken weer plaatsvinden “en dan dient hier over gesproken te worden”, aldus de Nederlandse premier. “Dit is totaal buiten iedere orde. Dit is niet te accepteren”

In 1995 werd Srebrenica ondanks de aanwezigheid van het Nederlandse Dutchbat door het Bosnisch-Servische leger veroverd. Meer dan 8.300 moslimmannen en -jongens werden daarna vermoord door troepen die onder bevel stonden van generaal Ratko Mladic.

Daarnaast zei Rutte eerder dinsdag ook dat Nederlanders van Turkse afkomst, gewoon in het belang van Nederland zullen stemmen. Hij reageerde zo op het ‘stemadvies’ van Erdogan aan Turkse Nederlanders. Die zouden vooral niet op partijen met anti-Turkse standpunten moeten stemmen.

“Ik was zeer boos toen ik Erdogan hoorde zeggen dat Turken in het Turkse belang moeten stemmen”, aldus Rutte. “Ik kan hem nu zeggen: de kiezers in Nederland zullen slechts stemmen in het belang van één zaak en dat is deze trotse natie: het Koninkrijk der Nederlanden.”

Volgens Rutte is een groot deel van de Turkse Nederlanders goed geïntegreerd. “Het is maar een minderheid die zich probeert te distantiëren van Nederland.”

Bron: Belga