Politie valt binnen bij Belgische transportbedrijven

door
Belga
Leestijd 2 min.

De politie is dinsdag binnengevallen bij drie Belgische transportondernemingen die verdacht worden van sociale fraude. Dat meldt het federaal parket dinsdag. In totaal vonden er twaalf huiszoekingen in ons land, onder andere in Brussel, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Hamme en Pervijze. Twee personen werden meegenomen voor verhoor. Ook in Frankrijk, Portugal en Slovakije gebeurden er huiszoekingen.

Het federaal parket gelastte een onderzoeksrechter van het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde met het onderzoek. Het onderzoek richt zich in de eerste plaats op een mogelijke criminele organisatie die opereert vanuit Slovakije en Portugal, en geleid wordt door een Fransman.

"Deze organisatie wordt ervan verdacht Belgische transportondernemingen bij te staan in het oprichten van een dochteronderneming in Slovakije of Portugal", zegt het federaal parket. "Het vermoeden bestaat dat de Belgische transportondernemingen hun activiteiten in werkelijkheid gewoon voortzetten vanuit België, en de Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs ten onrechte tewerkstellen volgens de minder gunstige Slovaakse en Portugese wetgeving. Zodoende helpt de vermoedelijke criminele organisatie op een georganiseerde wijze de ontduiking van de Belgische sociale wetgeving."

Het onderzoek richt zich op drie Belgische transportondernemingen uit Diksmuide, Hamme en Mechelen. Ze worden ervan verdacht van 2014 tot nu 6 à 7 miljoen euro aan sociale bijdragen te hebben ontdoken.

Ons land werkt in het onderzoek samen met het Franse parket van Colmar en de Franse Gendarmerie Nationale. Vermoed wordt dat de organisatie zijn diensten ook aanbiedt aan Franse transportondernemingen. Om die reden vonden er dus niet alleen huiszoekingen plaats in Frankrijk, maar werd ook een Frans-Belgisch onderzoeksteam (JIT) opgericht. Eurojust speelde gedurende het hele onderzoek een ondersteunende en coördinerende rol.

bron: Belga