Medialaan en VRT herdenken in hun programmering aanslagen van 22 maart

door
Belga
Leestijd 2 min.

Medialaan en de VRT besteden de komende dagen ruimschoots aandacht aan de herdenking van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. De twee omroepen slaan ook de handen in elkaar, samen met de RTBF en RTL, voor de rechtstreekse uitzending van de grote nationale herdenking op woensdag 22 maart. Dat melden de mediabedrijven dinsdag. De rechtstreekse uitzending van de nationale herdenking start woensdag 22 maart om 7 uur en duurt tot 11 uur. Het gaat om een samenwerking tussen de Vlaamse openbare en commerciële omroep en de Franstalige openbare omroep RTBF en de commerciële RTL.

De herdenking van de aanslagen roept volgens de VRT veel vragen op. "Waar staan we een jaar later? Hoe zijn wij als maatschappij veranderd door deze aanslagen?" De tv- en radiozenders van de openbare omroep willen mee op zoek gaan naar antwoorden op die vragen. Donderdag brengt Eén "22/3 - 1 jaar later - het onderzoek". Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans zoeken voor deze speciale uitzending uit waarom België het doelwit werd van de terroristen. Op 22 maart zendt Eén "22 maart - 1 jaar later" uit, een speciale uitzending met Martine Tanghe en Lieven Van Gils.

Op Canvas start volgende week "IS in het vizier", een docureeks van Rudi Vranckx, waarvoor hij langs de frontlijnen van de oorlog tegen IS reist. Canvas past ook de programmering van "De Afspraak" aan. "Karrewiet Plus" op Ketnet brengt een reportage over kinderen die een jaar geleden de aanslagen van dichtbij beleefd hebben. "Karrewiet" brengt op 22 maart zelf de actualiteit van de dag met de herdenkingen in Zaventem en Maalbeek.

Ook alle radiozenders van de openbare omroep besteden aandacht aan de herdenkingen. En deredactie.be brengt verslag uit van de herdenkingen en brengt de gebeurtenissen van een jaar geleden in herinnering.

Ook Medialaan staat volgende week stil bij de gebeurtenissen waarbij vorig jaar 32 doden vielen. Zowel op tv, radio en online is er extra aandacht voor de herdenking.

Op dinsdag 21 maart is er een speciale uitzending van VTM NIEUWS. "België na de Aanslagen: het Grote Debat" wordt live uitgezonden vanop de luchthaven van Melsbroek. Stef Wauters en Elke Pattyn ontvangen verschillende gasten, onder wie minister van Binnenlandse Zaken Jambon, advocaat Sven Mary en overlevenden, nabestaanden en hulpverleners van de aanslagen.

Ook de radiozenders van Medialaan, Q-Music en Joe, herdenken de aanslagen een hele dag lang tijdens "22 maart, één jaar later". Bij beide zenders wordt van 8 tot 23 uur elk uur dezelfde symbolische plaat gedraaid ter nagedachtenis van de slachtoffers. In alle programma's wordt er ook extra stilgestaan bij de herdenking.

bron: Belga