Europees Parlement voor striktere controle op vuurwapens

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg regels voor een striktere controle op vuurwapens goedgekeurd. Zo zullen de meest gevaarlijke semi-automatische vuurwapens niet meer aan burgers verkocht kunnen worden. De Europarlementsleden stemden onder meer in met strengere controles op geneutraliseerde vuurwapens en alarmwapens die makkelijk omgebouwd kunnen worden tot echte vuurwapens. Er komen strengere regels voor de online verkoop, de traceerbaarheid wordt versterkt en lidstaten zouden makkelijker informatie over wapenvergunningen kunnen uitwisselen.

Europa gaat ook de verkoop van de meest gevaarlijke semi-automatische wapens aan burgers verbieden. De tekst gaat echter minder ver dan wat de Europese Commissie had gehoopt. Zo zullen populaire wapens als de AK-47 en de AR-15 nog steeds legaal verkocht kunnen worden en wordt de verkoop niet beperkt voor wapens met maximum 10 patronen.

De Europese Commissie presenteerde de herziene vuurwapenrichtlijn in november 2015, vijf dagen na de aanslagen van Parijs. Gérard Deprez (MR) betwijfelt echter of de nieuwe regels een groot verschil gaan maken in de strijd tegen terrorisme. "We vergissen ons van doelwit. De prioriteit moet gaan naar de handel in illegale wapens in plaats van sportjagers of verzamelaars te storen."

Ook Hilde Vautmans (Open VLD) betreurt dat de richtlijn "nutteloze obstakels" opwerpt voor burgers die legaal over een wapen beschikken en weinig inbrengt tegen de illegale handel. Wel is volgens haar positief dat de uitwisseling tussen lidstaten wordt versterkt. Marc Tarabella (PS) wijst er dan weer op dat ook de meer permissieve lidstaten zich moeten schikken naar de strengere Europese regels.

De herziene richtlijn is dinsdag goedgekeurd met een meerderheid van 491 tegen 178 stemmen bij 28 onthoudingen. Over de tekst was reeds een compromis bereikt met de lidstaten. Zij krijgen vijftien maanden tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten, en dertig maanden om een nieuw systemen voor gegevensuitwisseling op poten te zetten.

bron: Belga