We-Vibe veroordeeld voor glurende vibrators

We-Vibe is door de rechter op het matje geroepen. De Amerikaanse seksspeeltjesfabrikant heeft een vibrator op de markt gebracht die het gebruik van de eigenaar ongemerkt kan traceren. Per ‘begluurde' klant moet het bedrijf nu 6.960 euro schadevergoeding dokken.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De vibrator in kwestie is uitgerust met bluetooth en kan op afstand gebruikt worden via een app. Maar die app vertoont heel wat veiligheids- en privacykwetsbaarheden. Iedereen met een bluetoothverbinding kan binnen een bepaalde straal de controle van de vibrator overnemen. Bovendien worden bij elke sessie data verzameld en opgestuurd naar Standard Innovation, het moederbedrijf van We-Vibe.

Die data zijn niet helemaal onschuldig. Zo wist het bedrijf onder meer welke temperatuur het seksspeeltje had en aan welke intensiteit het toestel vibreerde. Intieme informatie die een inkijk geeft in de seksuele gewoontes van de gebruiker.

Daarom oordeelde de Amerikaanse rechter dat Standard Innovation haar klanten een kleine 2,78 miljoen euro moet terugbetalen, wat neerkomt op zo'n 7.000 euro per klant. Wie de vibrator in huis haalde zonder de bijbehorende app te gebruiken, krijgt alsnog 138 euro compensatie.

De gaten in de beveiliging van het seksspeeltje kwamen aan het licht tijdens een hackersconferentie in Las Vegas. «Ongewenste activering van een vibrator kan gezien worden als aanranding», klonk het toen bij twee Nieuw-Zeelandse hackers. «De privacy van de klanten en beveiliging van de gegevens zijn topprioriteit», reageerde Standard Innovation. «We hebben de veiligheid van onze app verbeterd en de klanten keuze gegeven over welke data ze precies willen delen».

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf veroordeeld wordt voor spionerend koopwaar. Een drietal maanden geleden werd de pop ‘My Friend Cayla' in een aantal landen uit de rekken gehaald omdat het mogelijk was om de eigenaars van het speeltje af te luisteren via bluethooth.