Pi-dag vieren doe je met een stuk taart of pi-zza

pi
Foto Pixabay

Vandaag, op 14 maart, wordt overal ter wereld pi-dag gevierd. De datum is symbool voor het wiskundige cijfer dat de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel voorstelt.

Internationale Pi-dag wordt vandaag gevierd omdat de Amerikaanse schrijfwijze van de datum 3/14 is. Dat komt overeen met de benadering van de oneindige constante. De Vrije Universiteit Brussel organiseert vandaag ook de finale van een heuse wiskundewedstrijd. Professoren willen daarmee meer aandacht schenken aan het vak.

pizza
foto Pixabay

Sommige winkels besteden aandacht aan de dag door ronde appeltaart (‘pie’) of pi-zza te bereiden en te verkopen. Wat weet jij eigenlijk over pi? Het eerste weetje over Pi werd al in de inleiding verklapt, maar er bestaan nog andere weetjes over het cijfer.

Wereldrecord

De geleerde Albert Einstein viert vandaag zijn 138ste verjaardag. Het getal werd al voor zijn geboorte regelmatig gebruikt, want de mensheid bestudeert het cijfer nu al meer dan 4.000 jaar. Dankzij de moderne technologie is het mogelijk om steeds meer decimalen te vinden. Computers hebben tot twaalf biljoen cijfers kunnen ontcijferen.

In oktober 2015 brak de Indiër Suresh Kumar Sharma het wereldrecord in het hoogste aantal decimalen te onthouden. Hij slaagde erin om foutloos 70.030 getallen na de komma op te zeggen. Hiervoor had hij zeventien uur en een kwartier nodig. Om al deze cijfers te memoriseren heb je veel moed nodig, want er zit geen logica in.