Hevige storm legt noordoosten VS lam

Het oosten van de Verenigde Staten is getroffen door een winterstorm, al bleek die minder zwaar dan voorspeld. Het vliegverkeer lag wel grotendeels plat, terwijl in sommige steden scholen en winkels dicht bleven.

Vooraf hadden meteorologen gewaarschuwd voor wat mogelijk de zwaarste winterstorm in decennia zou worden. Volgens de voorspellingen ging er tot een halve meter sneeuw vallen in het noord-oosten van het land, maar in de praktijk hielden de weergoden minder lelijk huis. In grote steden als Washington, Boston, New York en Philadelphia bleef het bij een witte laag van zo’n 15 centimeter. “De storm blijft dichter bij de kust en daardoor wordt er warme lucht aangevoerd”, luidt de uitleg van de nationale weerdienst.

De winterse neerslag stuurde het openbare leven wel flink in de war. Zo moesten de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen meer dan 6.000 vluchten schrappen door het slechte weer. In Boston en New York bleven de scholen een hele dag dicht, terwijl ook veel winkels gesloten waren. Bill de Blasio, de burgemeester van New York, riep de bevolking op om zoveel mogelijk binnen te blijven en de wegen vrij te houden voor hulpverleners en opruimdiensten. De metro kon wel gewoon functioneren, maar het bovengrondse treinverkeer lag lam.

De storm stuurde ook een ontmoeting tussen Angela Merkel en Donald Trump in de war. De Duitse bondskanselier zou de Amerikaanse president normaal gisteren ontmoeten, maar dat gesprek is uitgesteld naar vrijdag.