Micro-mijten krioelen over ons gezicht

Mijten
Foto acarienweb

Slecht nieuws voor mensen met arachnofobie: ons gezicht krioelt blijkbaar van de microscopische mijten. Ze zijn gelukkig niet met het oog waarneembaar, maar zo’n 90% van de mensen heeft er in het gelaat. 

Virussen, bacteriën, schimmels, ziektekiemen… we weten het allemaal: het menselijk lichaam is een gastvrije drager van talrijke parasieten. Toch weten de meeste mensen waarschijnlijk nog niet dat er een familie van kleine mijten op hun gelaat leeft. Ze zijn zo’n 0,3-0,4 mm groot en gedijen het liefst in haarzakjes. Meer specifiek op plaatsen met veel talgklieren, zoals het voorhoofd, de wenkbrauwen en de wangen.

Je gezicht kan gastheer zijn voor twee verschillende soorten microscopische mijten: de ‘Demodex folliculorum’ en de ‘Demodex brevis’. Heel ons leven lang koloniseren ze onze huid, maar gelukkig hebben we er geen last van. In het slechtste geval kunnen ze dermatologische infecties veroorzaken. Dat komt godzijdank slechts bij een klein percentage van de bevolking voor.

Migratiestromen

Onderzoekers van de Universiteit van Noord-Carolina hebben zich gebogen over het kleine gedierte. Deze zouden verschillen van continent tot continent. Aangezien de genetische en geografische geschiedenis van de mijten verbonden is aan de evolutie van de mens, hopen wetenschappers informatie over onze migratiestromen uit mijtenonderzoek te halen.