Schokkend: driekwart van modellen kampt met ondergewicht

Modellen
Foto Belga / F. Guillot

We weten allemaal dat modellen op de catwalk niet bepaald representatief zijn voor de gemiddelde vrouw. Data-journalist Ben Heubl zocht uit hoe het tegenwoordig gesteld is met dit het gewicht op de catwalk en kwam tot een onthutsende bevinding: 74% van alle modellen heeft ondergewicht.

Op basis van de cijfers die hij vond op de website van Fashion Model Directory ging Heubl op onderzoek uit. Zijn constateringen waren helaas niet bepaald geruststellend. Hoewel er af en toe wel iemand in de modeindustrie inspanningen doet om een ‘plussize model’ met maatje 38 op de catwalk te zetten, blijven de meeste fotomodellen graatmager.

7.186 mannequins die op de site staan hebben ondergewicht. Dat is bijna driekwart. Er wordt van ondergewicht gesproken bij een BMI lager dan 18. Sommigen wegen bijvoorbeeld minder dan 55 kilo bij een lengte van 1,75 meter. Daarbij komt het feit dat hoe jonger de vrouwen zijn, hoe groter de kans dat ze aan ondergewicht lijden. Modellen tussen 18 en 22 jaar kampen bijvoorbeeld het vaakst met een te laag gewicht en/of anorexia.