NMBS kiest voor meer en snellere treinritten

Trein
BELGA PHOTO ANTHONY DEHEZ

Er komen meer treinen en ze zullen sneller op hun bestemming zijn. Dat staat in het nieuwe vervoersplan van de NMBS.

Sophie Dutordoir, die sinds een week aan het hoofd staat van spoorwegmaatschappij NMBS, zal het vervoersplan 2017 dat werd uitgewerkt door haar voorganger Jo Cornu, «vastberaden en rigoureus» implementeren. Dat heeft ze gezegd in de Kamercommissie Infrastructuur. Het vervoersplan 2017-2020, dat in december 2017 in werking treedt, werd op 23 december vorig jaar goedgekeurd door de raad van bestuur van de NMBS, toen nog geleid door Cornu.

Sneller en vaker

Volgens dat plan zal het aanbod treinen met ruim 5% toenemen, worden de voorstadsnetten versterkt, komen er meer treinen in het weekend (op zaterdag voor shoppers en op zondag voor studenten), en wordt de reistijd op de honderd belangrijkste verbindingen verminderd. De gemiddelde reistijd moet zo 3% korter worden. Bij sommige treinritten gaat het om een winst tot tien minuten.

«Het vervoersplan heeft als doelstellingen om meer reizigers aan te trekken en om de tevredenheid van de bestaande reizigers te verhogen», stelde Dutordoir. Het was de eerste keer dat ze zich uitsprak als CEO van de NMBS sinds haar indiensttreding. De Kamercommissie Infrastructuur heeft enkel gehad over het vervoersplan. Dutordoir zal normaal eind mei of begin juni haar visie op de NMBS uiteenzetten aan de commissieleden.<