Jan De Nul: «We starten telkens weer een kmo op»

Dubai, Rusland, Vietnam, Irak, Nigeria, Mexico... Het zijn maar een paar landen op de inter­nationale paspoorten van Jan De Nul-medewerkers. Elk land is goed voor avontuurlijke verhalen en succesvolle grote projecten.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Reis even mee naar een vroeger moeras in Nigeria. Drie grote baggerschepen pompen er anderhalf jaar lang in totaal 53 miljoen m3 zand door acht kilometerslange buizen. Aan land rijden 150 bulldozers, reloaders en dump trucks op en af. Op het drukste moment werken 600 medewerkers mee aan wat een terrein wordt voor een olieraffinaderij.

En wie draagt de verantwoordelijkheid voor deze werken? Inderdaad. Jonge Belgische ingenieurs, met een forse dosis avontuur, intelligentie en doorzettingsvermogen in hun lijf.

Jong en verantwoordelijk

“We zijn gemiddeld misschien 30 jaar en krijgen al een enorme vrijheid en verantwoordelijkheid”, zegt projectverantwoordelijke Nicolas Baert (30) vanuit Nigeria. “Gedreven en creatief als we zijn, kunnen we onze capaciteiten ten volle gebruiken.”

Nu het baggerproject in Nigeria op zijn einde loopt, plant hij als Project Manager Dredging Works onder meer hoe 75.000 m3 aan materiaal kan verscheept worden naar opslagplaatsen wereldwijd en nieuwe projecten.

Boeiend werken in verre landen

De bestemming klinkt exotisch, maar het is vooral hard werken onder de Nigeriaanse zon. Een nieuwe werf opstarten is als een kmo oprichten. Er wordt een team van ingenieurs gevormd, de verantwoordelijkheden worden verdeeld en lokale mensen gezocht. En dat vaak - zoals in Nigeria - in extreme omstandigheden.

“Dat is net zo boeiend”, lacht Nicolas, met bijna acht jaar Jan De Nul op de teller. Hij realiseerde mee projecten in landen als Kameroen, Oman, Irak, Vietnam, Peru en Australië.

Loopbaan met vele projecten

Het werkritme van Jan De Nul-medewerkers in het buitenland is allesbehalve nine-to-five. Nicolas en zijn collega's werken twee maanden zes dagen op zeven, gemakkelijk twaalf uur per dag. Vervolgens genieten ze in België van een maand verlof. Eens een project afloopt, volgt er een nieuw.

Je wordt bij Jan De Nul dan ook niet aangeworven voor één project, wel voor een loopbaan met meerdere projecten en meerdere functies. “Ik kom mijn collega-ingenieurs geregeld tegen. Mensen waarmee ik in Vietnam samenwerkte, ontmoet ik hier in Nigeria opnieuw. En de vele nieuwelingen? Die nemen we vlot op in deze groeiende gemeenschap.”


Andreas Van Hulle, 24

Superintendent Dredging Works

“Als Superintendent Dredging Works sta ik in voor de productie en planning van de baggerschepen. Vorige maand werkte ik op het land, deze maand op het grootste baggerschip ter wereld. Ik overleg met de kapitein over hoe en waar we baggeren, rapporteer over onze werken en overleg met mijn collega's aan land en in België.”

Sebastiaan Van Der Heyden, 34

QHSSE Advisor

“Ik heb mijn droomjob als QHSSE Advisor. Ik volg de kwaliteit, veiligheid, welzijn en milieu op de werf in Nigeria op. Ik overleg met andere expats en lokale uitvoerders over hoe ze werken en denk ik na over verbeteringen. Omdat ik op locaties kom die niet de toeristische trekpleisters zijn, leer ik de wereld echt kennen.”

Jan Diels, 35

Senior Technical Superintendent Vessel Maintenance

“Ik ben als Senior Technical Superintendent Vessel Maintenance verantwoordelijk voor het onderhoud van het grootste baggerschip ter wereld: de Cristóbal Colón. Vanaf mei zal een nieuw project volgen. Zo heb ik al veel verschillende jobs gedaan overal ter wereld en dat binnen hetzelfde bedrijf. In België zou ik nooit zoveel meegemaakt en geleerd hebben.”


Jan De Nul zoekt meer dan 60 ingenieurs met??:

  • Zin voor avontuur, voor jobs op verrassende en buitenlandse locaties.
  • Verantwoordelijkheidszin om grote uitdagende projecten aan te gaan en beslissingen te nemen.
  • Teamspirit. In overleg met collega's, lokale uitvoerders en het hoofdkwartier zoekt hij of zij steeds naar de beste oplossingen.

  • Dit artikel wordt u aangeboden door Metro-partner Jan De Nul.