Ingenieurs uiterst tevreden over job

Zeven op de tien ingenieurs is tevreden over zijn of haar job. 71,4% van de ingenieurs wil best bij de huidige werkgever blijven. Waarom zijn ingenieurs zo tevreden?
door
marketing
Leestijd 2 min.

Zoek je een studie die leidt naar een job met veel uitdagingen, een mooi salaris en boeiende projecten? Zoek je een job waarin je voortdurend leert, flexibel werkt en je collega's tevreden zijn?

Dan zit je als ingenieur op je plaats. Studies burgerlijk, industrieel en bio-ingenieur leiden bovendien tot een loopbaan met een grote jobtevredenheid.

67,8% is tevreden tot zeer tevreden over zijn of haar loonpakket. Deze hoge tevredenheid krikt de totale tevredenheid van ingenieurs op, leren we uit de jaarlijkse salarisenquête van de ingenieursvereniging ie-net. 36% hoopt door te groeien naar een hogere functie.

Levenslang leren

Opleidingen zijn cruciaal tijdens de hele loopbaan van ingenieurs. Zo heeft 54,8% van de ingenieurs nood aan opleidingen om zijn job beter uit te oefenen. En die opleidingen krijgen ze ook. 47,5% heeft in 2015 een opleiding of bijscholing gevolgd. Bijna de helft ervan heeft op jaarbasis tussen de vijf en tien dagen opleiding gevolgd.

Meer flexibel werken

52,2% van de bevraagde ingenieurs heeft een werkgever die mogelijkheden biedt om thuis of vanuit een satellietkantoor in de buurt te werken. In 2015 bevestigde 33,2% van de ingenieurs gebruik te maken van deze gelegenheid. In 2016 blijkt dat meer dan 60% van de ingenieurs flexibel werkt.

“Dit is een opmerkelijke verandering op één jaar tijd”, klinkt het bij ie-net. “16% van de ingenieurs heeft een vast uurrooster en 84% beschikt over flexibele werktijden.”

Slecht management is spelbreker

Slechts één op de tien ingenieurs is totaal niet tevreden over zijn job. De spelbrekers zijn ‘slecht management' (47,4%), ‘geen waardering voor het geleverde werk' (46,7%), ‘geen of beperkte doorgroeimogelijkheden' (43%) en een ‘loonpakket niet naar wens' (40,7%).

Eén op de vijf denkt aan veranderen van werkgever voor een beter salaris en voordelenpakket (67,7%), meer carrie?remogelijkheden (51,5%) en de vestigingsplaats van het bedrijf (40,1%).


Foto: Pexels.