Goede Doelen: Griet Vermeiren van De Landgenoten vzw

Wat doet jouw vzw ?

De Landgenoten vzw is een vereniging die bioboeren steunt. Dat doen we door via fondsenwerving landbouwgrond te verwerven en deze te verhuren. Zo blijft de grond gegarandeerd biologisch, wat betekent dat het bodemleven en de vitaliteit die door de bioboer gecultiveerd werd, wordt doorgegeven en behouden blijft. Een vorm van agro-ecologie en duurzaamheid dus. De Landgenoten geeft zo kleinschalige initiatieven voor onder andere korte keten en lokale voeding alle kansen. Zo ‘geniet’ iedereen van het land. Mijn rol is die van ambassadeur. Ik zing en praat erover en sta op evenementen uitleg te geven.

Wat motiveert je ?

Ik ben altijd met fair trade (Oxfam), biovoeding (voedselteams) en Noord-Zuid (11.11.11.) bezig geweest. Een concreet en lokaal initiatief als De Landgenoten versterkt dit ‘rechtvaardigheidsgevoel’ nog meer. Mensen aanspreken en bewust maken van de waarde van de bodem, de inspanningen van een (bio)boer en de vitaliteit van biologisch voedsel geeft me energie. Ik kocht dus vrij snel ook zelf aandelen bij De Landgenoten. En ik ben ondertussen ook bioboer in opleiding bij Landwijzer, iets wat deze band nog versterkt.

Is jouw goed doel op zoek naar vrijwilligers ?

Absoluut! Wie interesse heeft in biolandbouw of biovoedsel kan zich melden als ambassadeur bij De Landgenoten en mee het woord verspreiden. Sterker nog, iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen door een aandeel van 250 euro te kopen. Hiervoor krijg je maatschapplijk rendement en kan landbouwgrond ‘vrij’ gekocht worden. Je kan daarbij zelf heel gericht kiezen welk landbouwproject je wil gaan steunen. En tenslotte is het laagdrempeligste dat je kan doen, gewoon bij je lokale (bio)boer eten kopen. Dat is dan niet voor De Landgenoten, maar wel goed voor de planeet.

_____

Ben je op zoek naar een goed doel dat je als vrijwilliger of financieel zou kunnen steunen?
Surf naar Goededoelen.be, een website van de Koning Boudewijnstichting.