Perenaars krijgen meer informatie over mogelijke fusie met Bocholt en Hechtel-Eksel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zo'n 50 Perenaren waren maandagavond aanwezig tijdens het particiPeermoment, een info- en participatieavond over de mogelijke fusie met Bocholt en Hechtel-Eksel. Peer nodigde sprekers uit die ervaring hebben met een fusie om de inwoners te informeren. "We organiseerden deze info-en participatieavond om de Perenaren goed te informeren over het waarom van een fusie", zegt burgemeester Steven Matheï (CD&V). "Maar ook om hun eerste gedacht te horen, hoe onze inwoners zelf denken over de mogelijke samenwerking tussen drie gemeenten."

De sprekers tijdens de infoavond waren naast burgemeester Matheï zelf, die de uitdagingen voor de gemeenten besprak, ook de gemeentesecretaris van Meeuwen-Gruitrode, die op dit moment een fusie samenstelt met Opglabbeek, en de Nederlandse Kees Van Rooij, burgemeester van Horst aan de Maas, een nieuwe gemeente die in 2010 ontstond door de fusie van de toenmalige gemeenten Broekhuizen, Horst en Grubbenvorst.

Volgens burgemeester Matheï is de participatieavond vlot verlopen. "De inwoners die aanwezig waren lieten wel merken dat ze de positieve elementen van een fusie inzien", aldus Matheï. "Ze hadden natuurlijk nog wat vragen, onder meer over de schuldovername en wat er zou gebeuren moesten Bocholt en Hechtel-Eksel definitief beslissen dat ze niet mee willen stappen in de fusie. Op het einde bleek duidelijk dat ze het zonde zouden vinden moesten de fusiegesprekken niet door kunnen gaan."

De burgemeester van Peer probeert naar eigen zeggen "volgende week of de week erna" opnieuw om de draad van de fusiegesprekken met beide gemeenten weer op te pikken.

bron: Belga