Nigerese oppositieleider krijgt een jaar cel voor babyhandel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Hama Amadou, een prominente oppositieleider in Niger, is maandag door het hof van beroep in Niamey tot een effectieve celstraf van een jaar veroordeeld voor zijn rol in een zaak van internationale babyhandel. De zaak beheerst het politieke milieu in Niger al twee jaar lang. De voormalige eerste minister en parlementsvoorzitter verblijft al bijna een jaar in Frankrijk en was dus niet aanwezig op het proces.

Boubacar Mossi, een van de advocaten van Amadou, reageerde maandag strijdvaardig. "Er zijn nog andere kanalen en die gaan we gebruiken", klonk het. Volgens een andere raadsman van de oppositieleider was het proces politiek geïnspireerd en bedoeld om Amadou "uit te schakelen voor de presidentsverkiezingen van 2021".

De voormalige premier was een medestander van het regime bij de verkiezingen van 2011, maar in 2013 sloot hij zich aan bij de oppositie. Zo werd hij volgens zijn medestanders de belangrijkste uitdager van huidig president Mahamadou Issoufou voor de presidentsverkiezingen van 2016, maar Amadou moest uiteindelijk toch de duimen leggen.

Amadou werd, samen met 16 andere mensen, in 2014 in verdenking gesteld voor "onderschuiving van een kind", een kwalificatie waarbij aan een vrouw een kind wordt toegeschreven waarvan ze niet bevallen is. De betrokkenen zouden baby's uit Nigeria naar Niger en Benin hebben gesmokkeld. Ook Amadou's echtgenote en de voormalige minister van Landbouw werden in de zaak veroordeeld. Alle betrokkenen kregen celstraffen, maar werden intussen voorwaardelijk vrijgelaten.

Bron: Belga