Hongaarse president Janos Ader herverkozen voor tweede termijn

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Hongaarse president Janos Ader is vandaag herverkozen voor een tweede ambtstermijn. Het 57-jarige staatshoofd won de tweede ronde van de stemming in het Hongaarse parlement met een overweldigende meerderheid, en blijft zo nog vijf jaar aan de macht. Ader kreeg maandag 131 van de 199 parlementsleden achter zich. In de eerste ronde kreeg hij ook al 131 stemmen, nipt onvoldoende voor de nodige tweederdemeerderheid. In een tweede ronde is een gewone meerderheid voldoende. De kandidaat van de oppositie, Laszlo Majtenyi, moest het vandaag met 39 stemmen stellen.

Ader is een vertrouweling van de omstreden eerste minister Viktor Orban, en was een van de eerste leden van diens Fidesz-partij. Toch was de president het tijdens zijn eerste termijn niet altijd eens met Orban. Zo weigerde hij in totaal 30 wetten te ondertekenen, waardoor die opnieuw door het parlement moesten worden behandeld. Orban overwoog daarom even om zijn steun voor Ader in te trekken, maar dat gebeurde dan toch niet.

Ader en Orban zijn het doorgaans wél roerend eens over het strenge anti-migratiebeleid van die laatste, en ook de wetten die de transparantie van de regering inperkten, werden door Ader zonder protest ondertekend.

De president heeft in Hongarije een grotendeels ceremoniële functie.

Bron: Belga