Enkel Belg verliest koopkracht

Enkel Belg verliest koopkracht

België is het enige Europese land waar werknemers vorig jaar minder konden kopen met hun loon. De inkomens gingen door de index lichtjes omhoog, maar onvoldoende om de hoge inflatie op te vangen. Dat blijkt uit een studie van het Europees Vakbondsinstituut (ETUI), waarover de kranten van Mediahuis vandaag berichtten. Sinds 2001 zijn de loonstijgingen in ons land overigens aan de magere kant en er is niet snel beterschap in zicht. Uit de studie blijkt dat de meeste Europese werknemers vorig jaar aan koopkracht hebben gewonnen. In een aantal Oost-Europese ­landen gaat het om stijgingen met meer dan 5 procent, de Roemenen kregen zelfs 8,94 procent extra. In Frankrijk bleef de stijging beperkt tot 0,25 procent, in Luxemburg +0,42 procent, terwijl de Duitsers (+1,61 procent) en de Nederlanders (+2,28 procent) flink meer konden kopen met hun loon. Enkel bij ons moeten de werknemers het met minder stellen: -0,94 procent.

Niet dat onze lonen echt daalden, maar door de indexsprong en andere loonmatigingsmaatregelen stegen ze slechts heel beperkt. Daarnaast lag de inflatie in ons land veel hoger dan elders, zegt onderzoeker Kurt Vandaele van het Europees Vakbondsinstituut in de krant.

De laatste jaren zijn de loonstijgingen in België een mager beestje. “Enkel in 2000 was er nog eens een stevige verhoging. In de jaren ervoor en erna is aanhoudend een beleid van loonmatiging gevoerd”, zegt Vandaele.

Nu is voor het eerst sinds 2008 een volwaardig interprofessioneel akkoord gesloten, maar de loonstijging blijft voor dit en volgend jaar beperkt tot 1,1 procent bovenop de index.

bron: Belga