Man moet 280 uitgezette goudvissen weer uit gracht halen

Goudvis
Foto Pixabay

Een man uit Veenendaal in Nederland die vorig jaar 280 goudvissen uitzette in een gracht moet alle vissen er weer uit halen. Volgens het ‘Platform Stop Invasieve Exoten’ hebben de dieren een negatief effect op andere soorten.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is het uitzetten van de vissen niet toegelaten. De goudvissen worden groot en leggen eitjes. Waarschijnlijk planten ze zich ook met kroeskarpers voort, omdat de gracht in verbinding staat met andere wateren. Daardoor zal die soort na verloop van tijd helemaal verdwijnen.

Het ‘Platform Stop Invasieve Exoten’ trok aan de alarmbel en kreeg gelijk van het gerecht. Dat heeft bepaald dat de man alle vissen weer uit de gracht moet halen. De Veenendaler zette vorig jaar de goudvissen uit omdat het hem leuk leek als er vissen in zouden zwemmen. Hij wilde zo de buurt wat opfleuren.

Zonde

Omwonenden vinden het jammer dat de vissen weg moeten. ,,Het is echt een attractie. Kinderen komen regelmatig samen met hun ouders de vissen voeren”, zeggen winkeliers aan de gracht. De dieren zouden ook tegen een muggenprobleem geholpen hebben, omdat de vissen hun eitjes opaten.

“Ze hadden zich moeten verdiepen in de wet, want daar staat heel duidelijk in dat je geen beesten mag uitzetten in de natuur”, zegt Reinhold van het Platform Stop Invasieve Exoten.