Peter Sagan boekt tweede ritzege

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wereldkampioen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) heeft zondag de vijfde etappe in de 52e editie van Tirreno-Adriatico (WorldTour) gewonnen. Na 210 kilometer van Rieti naar Fermo was de 27-jarige Slovaak op de slotklim sneller dan de Fransman Thibaut Pinot en de Sloveen Primoz Roglic. De 27-jarige Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) behield de blauwe leiderstrui. In de stand heeft hij 50 seconden voor op Pinot. De Australiër Rohan Dennis is op 1:06 derde. De ontsnapping van de dag kwam op naam van elf renners: Gianni Moscon, Scott Thwaites, Davide Ballerini, Filoppo Ganna, Steve Cummings, Alexis Gougeard, Marco Canola, Moreno Moser, Maurits Lammertink, Niki Tersptra en onze landgenoot Maxime Monfort. Maximaal gunde het peloton hen 4:15 voorsprong, maar op het lastige parkoers werden ze één na één gegrepen op de Capo di Monte.

Intussen kwam er slecht nieuws uit het kamp van Orica-Scott, de Brit Adam Yates, tweede in de stand, moest opgeven wegens ziekte. Eerder had met Fabio Aru nog een andere klassementsrenner de Tirreno vroegtijdig vaarwel gezegd.

In het peloton volgden de aanvallen elkaar snel op. Onder meer Michal Kwiatkowski waagde een vergeefse poging. Tim Wellens, Mikel Landa, Matteo Catteneo en Bob Jungels reden 1:10 bij elkaar, maar hun verhaal was op 43 kilometer van het eind afgelopen. Bij de hergroepering probeerde Kwiatkowski het opnieuw. Na een korte solo werd hij gevat. Het peloton dunde uit, rustig werd het nooit. Luis Leon Sanchez deed een gooi naar de ritzege, maar Tejay Van Garderen maakte de sprong naar de Spanjaard en liet hem zelfs achter. Op de slotklim werd de Amerikaan op zijn beurt tot de orde geroepen door het peloton met favorieten. Pinot viel aan, Quintana counterde en nam zelf afstand. Thomas zag het gevaar en dichtte het gaatje. In de afdaling keerde Sagan nog terug en met een tiental renners reden ze laatste helling op. Sagan wachtte lang genoeg en pakte zijn derde zege van het seizoen. Eind februari won hij Kuurne-Brussel-Kuurne (1.BC) en vrijdag sprintte hij in de Tirreno naar winst in de derde rit.

Maandag leggen de renners 168 kilometer af tussen Ascoli Piceno en Civitanova Marche. In de finale zit twee keer de beklimming naar Civitanova Alta, drie kilometer lang, met een lastige slotkilometer aan 7 procent. Na de top is het wel nog acht kilometer tot de finish, zodat ook sprinters hun kans hebben.

.

bron: Belga