Conflict Nederland/Turkije - Ook protesten bij Nederlandse ambassades in Düsseldorf en Ankara

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ook in het Duitse Düsseldorf en het Turkse Ankara verzamelden in de nacht van zaterdag op zondag Turken bij de Nederlandse consulaten. Ze protesteren tegen de beslissing van de Nederlandse regering om het bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken aan Rotterdam te verbieden. In Düsseldorf scanderen aanhangers van de regeringspartij AKP leuzen over "Nazi-Nederland"; Ze brengen ook de wolvengroet, het herkenningsgebaar van de Turkse nationalisten.

In Turkije kwamen volgens het Turkse persagentschap Anadolu in de nacht van zaterdag op zondag honderden mensen samen aan de Nederlandse ambassade in Ankara en het Nederlandse consulaat in Istanboel.

De betogers droegen Turkse vlagen en ook daar waren slogans tegen de Nederlandse regering te horen. Sommigen hadden bordjes met daarop "JA" bij zich, een verwijzing naar het komende referendum in april over de Turkse grondwet.

De aanleiding van de protesten is de beslissing van de Nederlandse regering zaterdag om de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu in te trekken. Daardoor kon zijn bezoek aan een Turkse organisatie, met de bedoeling steun te verwerven voor het referendum dat president Erdogan meer macht moet geven, niet doorgaan.

Zaterdagavond mocht de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya het Turkse consulaat in Rotterdam niet binnen. Ze wilde er de Turkse Nederlanders toespreken die er protesteren tegen de beslissing van de Nederlandse regering.

Bron: Belga