Afgezette Zuid-Koreaanse presidente heeft paleis verlaten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye heeft zondag het presidentieel paleis verlaten, twee dagen nadat ze door het Grondwettelijk Hof vanwege een corruptieschandaal werd afgezet. Dat meldt het persagentschap Yonhap. Park verliet het Blauwe Huis rond 11 uur Belgische tijd en reed door naar haar eigen residentie in het zuiden van hoofdstad Seoel, waar ze werd opgewacht door honderden aanhangers.

Vrijdag bevestigde het Grondwettelijk Hof de afzetting van Park, waarover in december al in het parlement gestemd was. De rechters zijn van oordeel dat Park de wet overtreden had door haar vertrouwelinge Choi Soon-sil toe te staan zich te mengen in staatszaken.

Sinds het oordeel van het Hof bekend werd had Park zich opgesloten in haar paleis. Bij haar terugkeer naar haar woning werd ze door zowat 800 agenten geëscorteerd, om eventueel geweld te vermijden.

Binnen de 60 dagen na de beslissing van het Hof moeten nieuwe verkiezingen georganiseerd worden. Lokale media meldden al dat 9 mei de meest waarschijnlijke datum voor een stembusgang wordt.

Bron: Belga