Aanslagen Brussel - "We moeten nu toeslaan, of we zullen wegrotten in de gevangenis"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uit de documenten die speurders terugvonden op de computer van de terroristen van Zaventem, blijkt duidelijk dat ze niet anders konden dan in België toe te slaan. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag, die de documenten konden inkijken. "De situatie is zo dat we niets meer kunnen uitstellen. We moeten zo snel mogelijk in actie komen, insjallah. We hebben besloten om morgen, dinsdag 22 maart, in actie te komen. Insjallah", zo klonk het in de audioboodschap die Naijim Laachraoui onder een valse naam naar Aboe Ahmed stuurde. Die laatste is de emir in Raqqa die de opdracht heeft gegeven voor de aanslagen.

Hij laat weten dat ze TATP gaan gebruiken, en legt uit waarom ze voor de luchthaven en de metrolijnen als doelwit kozen. "Omdat een broeder ons informatie heeft gegeven dat er morgenochtend Amerikaanse, Russische en Israëlische vluchten zijn. We gaan proberen hen te raken."

Op hetzelfde audiobestand zegt Ibrahim El Bakraoui ook dat ze vrezen elk moment gearresteerd te worden. "We wilden nog van alles doen, maar het is het lot en de wil van Allah. We moeten nu handelen. Of we zullen voor eeuwig rotten in een cel." Enkele dagen eerder werden Salah Abdeslam en Sofiane Ayari opgepakt.

Ook vonden de speurders op de Probook onder de titel 'Lettre Bel' de opeising van de aanslagen terug, zoals ze in de uren voor de aanslag geschreven werd. Het was de bedoeling dat de tekst vanuit Syrië zou verspreid worden, maar dat gebeurde niet.

bron: Belga