VS en Japan voeren gezamenlijke militaire oefening uit in Oost-Chinese Zee

door
Belga
Leestijd 2 min.

Japanse en Amerikaanse marineschepen voeren gezamenlijke militaire oefeningen uit in de Oost-Chinese Zee. Dat melden lokale media. De oefeningen vinden plaats op een moment dat China zich steeds assertiever opstelt in de regio. Bij de oefening zijn Japanse destroyers en een groep Amerikaanse vliegdekschepen, waaronder een nucleair aangedreven vliegdekschip, aldus het Japanse persagentschap Kyodo op gezag van een bron binnen de Japanse overheid. De oefening ging eerder deze week van start.

Japan en China zijn al jaren verwikkeld in een conflict rond een groep onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee. Japan kocht een groot deel van de Senkaku-eilanden over van een private Japanse eigenaar, waardoor de eilanden onder Japans bestuur vallen. Ze worden echter ook geclaimd door China en Taiwan, waar ze respectievelijke Diaoyu en Tiaoyutai worden genoemd. China stuurt regelmatig schepen naar de strategisch belangrijke, onbewoonde eilandengroepen. In de regio zijn er rijke visgronden en grote grondstofvoorraden.

Vorige week raakte bekend dat China zijn militaire uitgaven dit jaar zal doen stijgen met 7 procent, wat de laagste groei in jaren is. De militaire uitgaven in China worden door de buurlanden nauwkeurig in het oog gehouden, onder meer vanwege de conflicten rond zowel de Zuid- als de Oost-Chinese Zee. De VS kondigden dan weer aan dat het Defensiebudget dit jaar met bijna 10 procent zal stijgen.

De relatie tussen de administratie van Donald Trump en de China heeft al enkele dipjes gekend, onder meer vanwege een telefoontje van Trump met de Taiwanese president. Daarmee verbrak hij een diplomatieke stilte tussen Taiwan en de VS die van start ging in 1979. Toen sloten de VS hun ambassade in Taiwan, nadat ze hun steun uitspraken voor het één-Chinabeleid, dat stelt dat Taiwan geen onafhankelijke staat is, maar tot China behoort. In februari bevestigde Trump dan toch dat de VS het één-Chinabeleid op vraag van China zal respecteren.

bron: Belga