Van Overtveldt: "Niet te lang wachten met verkoop Belfius"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) hoopt Belfius nog deze legislatuur naar de beurs te brengen. Dat zou dus grofweg binnen dit en twee jaar zijn. "Ik pleit er voor om niet te lang meer te wachten", zei hij in een interview met De Tijd. De N-VA'er wil wel dat de Belgische staat een deel van de bank in handen houdt. De Belfius-top liet recentelijk zelf nog verstaan dat ze mikt op een beursgang in de komende twee jaar. Concreet denkt de Belfius-top aan een beursgang waarbij de overheid tot 49,9 procent van de aandelen naar de beurs brengt, eventueel met tussenstappen, zo brengt De Tijd in herinnering. Het eigen vermogen van de bank steeg sinds de redding van Belfius door de Belgische staat in oktober 2011 van 3,9 miljard tot 9 miljard euro.

"Als je drie, vier jaar geleden zou gezegd hebben dat Belfius vandaag zo'n winstcijfers zou kunnen voorleggen, dan had niemand je geloofd", zegt Van Overtveldt nu, ter ondersteuning van zijn pleidooi om niet lang meer te wachten. Een verkoop zou meteen ook de staatsschuld doen dalen.

Van Overtveldt wil wel dat de Belgische staat een deel van de bank in handen houdt. "Nu zijn al twee van de vier grootbanken in buitenlandse handen. Ik vind dat Belfius hier verankerd moet blijven", aldus nog de N-VA-minister.

bron: Belga