Unizo laat 2.200 leerlingen proeven van techniek

door
Belga
Leestijd 2 min.

2.205 leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs gaan vrijdag bij een aantal bedrijven proeven van technische en technologische beroepen. Dat is het opzet van Techclass, een initiatief van ondernemersorganisatie Unizo dat al voor de tiende keer wordt georganiseerd. Met Techclass wil Unizo de brede waaier aan straffe en boeiende technische beroepen, met de daarbij horende tewerkstellingskansen, in de verf zetten. Het is ook een goede opportuniteit om het onderwijs dichter bij de arbeidsmarkt, en omgekeerd, te brengen.

"We kunnen het belang van die technische opleidingen niet sterk genoeg benadrukken", legt Unizo-topman Karel Van Eetvelt het doel Techclass uit. "Nog al te vaak kiezen leerlingen met sterke technische interesses en talenten voor algemene opleidingen, omdat zij, en hun ouders, denken dat die betere kansen bieden op de arbeidsmarkt. Terwijl heel veel werkgevers schreeuwen om meer technisch geschoolde medewerkers, waarvoor ze de vacatures nauwelijks ingevuld krijgen."

"Ik ondersteun de actie Tech Class van Unizo en de Stichting Onderwijs & Ondernemen. Dit is een mooi initiatief om de muren tussen bedrijven en onderwijs verder te slopen", vult Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits aan. "De focus op technische STEM-beroepen is terecht en speelt in op de vragen en verwachtingen van leerlingen, namelijk via de praktijk kennis maken met wat een beroep in het echt inhoudt. Het feit dat meer dan honderd KMO's op deze manier hun deuren opengooien voor scholen en leerlingen draagt bij aan een goede studiekeuze. Het is goed vast te stellen dat de KMO's zich mee engageren in het STEM-beleid van de Vlaamse Regering."

bron: Belga