Nigeriaans president Buhari na twee maand ziekte weer in land, maar nog niet aan de slag

Nigeriaans president Buhari na twee maand ziekte weer in land

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari is teruggekeerd naar zijn land, nadat hij bijna twee maanden in Londen verbleef voor medische zorgen. Hij gaat echter nog niet onmiddellijk aan de slag. Zijn vicepresident Yemi Osinbajo, die de afgelopen weken optrad als een zeer zichtbare president ad interim, blijft voorlopig aan de macht omdat Buhari nog “enkele dagen” moet rusten. Aan welke ziekte Buhari lijdt, werd niet bekendgemaakt. Een duidelijk vermagerde en verzwakte Buhari wilde enkel kwijt dat hij denkt “de beste behandeling die hij kon hebben, gekregen heeft”. “Ik kan me niet herinneren als jonge man ooit zo ziek geweest te zijn”, zei de nu 74-jarige Buhari. Hij verwees nog naar “bloedtransfusies, naar laboratoria gaan en zo voort”, maar zei wel “blij te zijn terug te zijn”. “Over enkele weken is er misschien verdere follow-up nodig”, klonk het nog.

Volgens de presidentiële woordvoerder zal Buhari dit weekend nog niet zijn taken opnemen, maar zijn terugkeer als president volgende week maandag formaliseren in een brief aan het Nigeriaanse parlement.
Op 19 januari raakte bekend dat Buhari, die het land in de jaren 80 al leidde na een machtsgreep door het leger, naar Londen gevlogen was. Officieel klonk het dat het om een reis ging waar hij enkele medische check-ups moest ondergaan. Vanwege die onduidelijkheid bleef het gerucht aanhouden dat hij ernstig ziek of zelfs dood was.

Omdat er nog altijd geen duidelijkheid is over zijn ziekte en hij aangaf nog enkele dagen rust nodig te hebben, zal de geruchtenmolen niet meteen stilvallen. Zijn entourage bleef de afgelopen twee maanden volhouden dat hij in Londen “fris en gezond” was.

Zelfs nog voor hij verkozen werd tot president, na een onverwachte verkiezingsoverwinning tegen zittend president Goodluck Jonathan begin 2015, was er al onrust over zijn gezondheid.
Bij zijn aankomst in hoofdstad Abuja, vrijdagvoormiddag, werd de 74-jarige Buhari verwelkomd door Osinbajo. Later op de dag zag hij ook hoofden van de veiligheidsdiensten, andere hoge ambtenaren, ministers en leden van zijn All Progressives Congress-partij.

bron: Belga