Kraken wellicht binnenkort strafbaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het kraken van een woning wordt binnenkort wellicht strafbaar. Zowel CD&V als Open Vld hebben daartoe wetsvoorstellen ingediend. De eigenaars van een huis in de Holstraat in Gent deden via Facebook een oproep om hulp. "Sinds enkele weken zitten 11 Roma met kinderen en een hond in ons huis in Gent. Ze hebben het gekraakt, maken gebruik van egw (elektriciteit, gas en water) op onze kosten, strippen het huis alsook het aanwezige meubilair. Dat speelt zich af in het huis dat wij sinds 2 maanden gekocht hebben en waar wij ook gedomicilieerd zijn", schreef Sarah Braeye. De politie kan niet optreden zonder tussenkomst van de vrederechter. "Totaal onaanvaardbaar", vindt burgemeester Daniël Termont.

In de vorige legislatuur werd al voorgesteld om kraken strafbaar te stellen, maar die tekst raakte niet behandeld. CD&V en Open Vld hebben nu nieuwe voorstellen ingediend. "De bestaande burgerlijke procedure dient snellere termijnen te krijgen om krakers buiten te krijgen", stelt Kamerlid Egbert Lachaert (Open Vld). "Kraken wordt ook strafbaar gesteld en er wordt een strafrechtelijke procedure geïnstalleerd."

Op dit moment kunnen de politiediensten niets doen, ook al leidt het kraken tot gevaarlijke situaties in het pand of tot overlast in de buurt, zegt Lachaert. "Met ons voorstel zullen burgemeesters wel kunnen optreden."

bron: Belga