Pendelaar Diandra Kopgang Djomo: “Als het ergens lekker ruikt, voel ik me meteen thuis”

Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Diandra Kopgang Djomo, een 20-jarige studente public relations. 

ZICHT
Ik hou ervan om naar de sterrenhemel of een uitgestrekt landschap te kijken. Wanneer de wind dan plots voorbijkomt, verandert de sfeer. Ik vergeet dan mijn zorgen uit het dagelijks leven en maak abstractie van mijn problemen. In Kameroen, mijn land van herkomst, staat mijn gezichtsvermogen helemaal op scherp. Daar is de natuur nog veel meer aanwezig in de stad, waar er in sommige wijken zelfs geen asfaltwegen zijn.

GEHOOR
Ik luister op een andere manier naar muziek dan de meeste mensen. Dat merk ik bijvoorbeeld wanneer ik uitga. Terwijl de massa beweegt op de meest opvallende beats, focus ik mij tijdens het dansen op specifieke detailgeluiden. Ik hoor altijd eerst de instrumenten en dan pas de stem wanneer ik een nummer beluister. Daarom zet ik ook graag instrumentale muziek op, zoals bijvoorbeeld de mixtapes van Masego en ESTA.

SMAAK
Ik zing heel graag. Als je je stem op een bepaalde manier gebruikt, kun je echt de rol van een personage aannemen. Thuis amuseer ik mij vaak door liedjes a capella te zingen en te spelen met mijn stem. Zo slaag ik er steeds meer in om verschillende toonhoogtes te bereiken. Ik kan met een heel zware stem zingen, hoge registers zijn minder voor mij weggelegd. Jammer genoeg ben ik Mariah Carey niet. (lacht)

REUK
Thuiskomen na een lange dag en verrast worden door heerlijke geuren die opstijgen uit de keuken: dat is voor mij het toppunt van huiselijkheid. Ook als je bij iemand op bezoek komt en het ruikt er lekker, dan voel je je meteen thuis. De geur van Ndolé doet mij altijd het water in de mond lopen. Dat is een schotel uit Kameroen met groene bladeren, cashewnoten, garnalen of rundsvlees, aangevuld met bakbananen en rijst.

TAST
Als hobby maak ik collages van afbeeldingen die ik verzamel uit modemagazines of afprint van blogs en Instagram. Die foto’s plak ik op een karton van A3-formaat per thema, zoals bijvoorbeeld kleding met vlechtwerk of de synthetische stof vinyl die nu een trend is. Elke collage gebruik ik als inspiratie om een nieuw ontwerp te tekenen binnen hetzelfde concept. Het is mijn grootste droom om ooit zelf een kledinglijn te ontwerpen.

ZESDE ZINTUIG
Ik ben hypergevoelig in mijn contact met andere mensen. Wanneer ik bijvoorbeeld een mopje maak om iemand te plagen, stel ik mij meteen daarna de vraag of die persoon het niet slecht heeft opgenomen. Of als een klasgenoot mij een probleem vertelt, dan voel ik mee alsof ik het zelf ook moet doorstaan. Die gevoeligheid is zowel een vloek als een zegen, want je moet op je hoede zijn om je niet te laten manipuleren.

Tekst en foto Charlotte De Cort