Een huisje langs het spoor

spoorweghuisje

Stel je voor dat je huis in een museum staat! Het overkwam Guido Telemans, die is opgegroeid in een woning langs de sporen in Schaarbeek. De ontwerper van Train World vond het gebouw zo bijzonder dat hij het met veel plezier opnam in zijn spoorwegopera. Train World is dus letterlijk rond het huisje heen gebouwd. Dit spoorweghuisje, dat tot 1958 bewoond werd, is een ode aan de vele spoorwegmensen die zich met hart en ziel inzetten zodat jij kan reizen met de trein.

Guido’s vader kreeg net voor de Tweede Wereldoorlog een promotie tot baanmeester en daarom verhuisde de familie Telemans in 1942 naar het spoorweghuisje in Schaarbeek op een tiental meter van de sporen. Als baanmeester moest hij op het onderhoud van de sporen toezien. Een belangrijke job, en tijdens de Tweede Wereldoorlog bovendien gevaarlijk door de ligging van het huis!

Gevaarlijk WC-bezoek

Het station van Schaarbeek vormde een belangrijk doelwit voor de geallieerden. Door het spoornet te saboteren wilden ze de Duitsers tegenwerken. De familie Telemans verhuisde tijdelijk naar een woning een paar honderd meter verder, maar ook daar kregen ze door de muur van de WC een obus op bezoek. Gelukkig liep het goed af!

Na de oorlog was Guido de koning te rijk. Hij bouwde met zijn broers en zussen een clubhuis in de tuin en hield konijnen, kippen en eenden.

kinderen spoorweghuisje

Vandaag kan je opnieuw op bezoek gaan bij de familie Telemans en jezelf onderdompelen in de sfeer van de jaren vijftig.

Je uitstap start in het oude stationsgebouw van Schaarbeek. Tickets koop je aan het originele stationsloket van 130 jaar geleden.

Tot 16 april maak je in Train World met Kuifje de treinreis van je leven. Maak kans op een Kuifjepakket met het exclusieve boek ‘Hergé, Kuifje en de treinen’ en een toegangsticket!

Nieuwsgierig? Train World licht al een tipje van de sluier op met deze verhalen.