Staatssecretaris Demir wil overleg met Unia "als rust terugkeert"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) blijft erbij dat het interfederaal gelijkekansencentrum Unia met een perceptieprobleem zit. Dat heeft ze vandaag verklaard in de Kamer, waar ze stevig werd aangepakt na haar eigen kritiek aan het adres van Unia van het afgelopen weekend. Demir zal overleg plegen met het centrum "als de rust terugkeert". De kersverse staatssecretaris kreeg tijdens het wekelijkse vragenuurtje vanuit de oppositie meteen de wind van voren. Evita Willaert (Groen) verweet de N-VA'ster "leugens en halve waarheden" te hebben verkondigd over Unia. Catherine Fonck (cdH) en Raoul Hedebouw (PVDA) zagen in de kritiek van Demir op Unia een manoeuvre om de aandacht van de "affaire-Bracke" af te leiden. Barbara Pas (Vlaams Belang) maande de staatssecretaris dan weer aan het centrum gewoon af te schaffen.

Demir blijft er echter bij dat Unia met een probleem kampt. "Als het Forum van Joodse Organisaties zich afvraagt of het nog wel zin heeft klacht in te dienen, is er dan geen probleem? Als men Alain Courtois verwijt etnocentristisch te zijn alleen om de rechten van extremisten te vrijwaren, is er dan geen probleem?", vroeg ze. Ze citeerde daarvoor ook uit een studie die er op vraag van Unia zelf kwam en die het perceptieprobleem kracht moet bijzetten.

"Ik sta achter de ambitie om te verbinden, maar je kan toch niet wegkijken bij wat er gebeurt", aldus Demir. Ze kondigde aan overleg te zullen plegen met verschillende organen, ook met Unia, als het stof wat is gaan liggen. Overigens ontkende de staatssecretaris dat ze onwaarheden over Unia heeft verteld. Een deel van de cijfers die ze vorige week citeerde, waren bijvoorbeeld afkomstig uit het jaarverslag 2015 van het centrum.

De oppositiepartijen verweten de staatssecretaris er net zelf voor te hebben gezorgd dat de rust werd verstoord. Fonck laakte dat Demir selectief uit de voorbeelden citeerde, terwijl Unia vorig jaar meer dan 5.000 dossiers en vragen binnenkreeg.

bron: Belga