Perfect rapport voor Belgische vloot

door
Belga
Leestijd 2 min.

België scoort sterk als vlaggenstaat. Dat blijkt uit het rapport van de International Chamber of Shipping (ICS), de hoogste organisatie op vlak van mondiale scheepvaart. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) is tevreden met de perfecte score. Jaarlijks stelt de International Chamber of Shipping (ICS) een lijst samen met de "Flag State Performance Tabel". Daarbij wordt gekeken in welke mate vlaggenstaten de internationale regelgeving naleven. De tabel wordt door de scheepvaartindustrie opgesteld en geeft hun objectieve waardeoordeel over de verschillende vlaggenstaten. Bedoeling is om reders goed te informeren. In totaal worden achttien parameters gebruikt. België scoort op alle parameters een groen vlagje en haalt dus een perfecte score.

"Wie internationaal met de Belgische vlag vaart, weet dat dit garant staat voor kwaliteit. Reders die voor de Belgische vlag kiezen hebben op deze manier een kwaliteitslabel, waardoor ze bijvoorbeeld minder inspecties moeten ondergaan in verre landen", aldus staatssecretaris De Bakcer. "De ICS keek ook naar de gemiddelde leeftijd van de Belgische vloot. Hoe ouder een schip, hoe groter immers de kans op mankementen. De Belgische vloot heeft een gemiddeld jonge leeftijd. Het is duidelijk dat de Belgische vloot wereldklasse is. Naast frietjes en bier mag België ook internationaal fier zijn op haar Belgische vloot."

Op die performantietabel halen nog een aantal landen een perfecte score, zoals Denemarken, Frankrijk, Italië, Hong Kong, Singapore, Japan, de Marshall Islands, Portugal, Rusland en Groot-Brittannië. Andere landen scoorden minstens een rode vlag of gaven niet voldoende data.

bron: Belga