Macron scoort voor het eerst beter dan Le Pen in peiling

door
Belga
Leestijd 2 min.

Emmanuel Macron, de centrumkandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen, doet het in een peiling van Harris Interactive - die vandaag werd gepubliceerd - voor het eerst beter dan de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen. Met een winst van zes procentpunten in twee weken, zou de oprichter van de partij En Marche! volgens de peiling 26 procent van de stemmen halen, tegenover 25 procent voor Marine Le Pen, de voorzitster van de extreemrechtse partij Front National. De score van die laatste is volgens de peiling, die in opdracht van France Télévisions werd uitgevoerd, stabiel gebleven.

In de tweede ronde zou de voormalige minister van Economie het makkelijk halen van Le Pen, met een score van 65 procent tegenover 35 procent voor zijn tegenstandster.

Het is de eerste peiling van Harris Interactive voor France Télévisions sinds de aankondiging van de alliantie tussen Emmanuel Macron en François Bayrou, voorzitter van de centrumpartij MoDem.

De rechtse kandidaat François Fillon blijft op de derde plaats staan met 20 procent van de stemmen. Hij gaat daarmee slechts een procent achteruit, hoewel zijn campagne zwaar te lijden heeft omdat hij beschuldigd wordt fictieve jobs aan zijn vrouw en twee kinderen te hebben gegeven. Na hem volgen de socialistische kandidaat Benoît Hamon (13 procent), voor de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon (12 procent). De rechtse kandidaat Nicolas Dupont-Aignan blijft stabiel op drie procent, net als de extreemlinkse Nathalie Arthaud met een procent. Philippe Poutou, ook een extreemlinkse kandidaat, haalt volgens de peiling minder dan een halve procent van de stemmen.

Van de 4.533 respondenten die tussen 6 en 8 maart online naar hun kiesintenties gevraagd werden, zei 63 procent voor een bepaalde kandidaat te stemmen omwille van het project dat hij voorstelt. Andere redenen waren het vermogen om nieuwe ideeën aan te brengen (57 procent), de hoop dat hun kandidaat de verkiezing wint (56 procent) en de eerlijkheid van hun kandidaat (54 procent).

Van de deelnemers gaf 82 procent aan (erg of enigszins) geïnteresseerd te zijn in de presidentsverkiezingen, achttien procent is dat niet.

Bron: Belga