Europa League - Racing Genk voert demonstratie op op het veld van AA Gent en wint met 2-5

door
Belga
Leestijd 2 min.

Racing Genk heeft donderdagavond in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Europa League een dreun van formaat uitgedeeld aan AA Gent. De Limburgers gingen in de Ghelamco Arena met 2-5 winnen. Hein Vanhaezebrouck moest puzzelen voor de partij en verraste met het spitsenduo Perbet-Coulibaly in de basis. Ook de amper 17-jarige Louis Verstraete kreeg zijn eerste basisplaats ooit bij de Buffalo's. Racing Genk startte met dezelfde elf die vorige zaterdag Club Brugge klopten. Jean-Paul Boëtius kreeg de voorkeur op de twijfelachtige Leandro Trossard.

Gent startte desondanks furieus. Na een scrimmage voor doel ontsnapte Genk na drie minuten al aan een achterstand. Jeremy Perbet, die eerder in de actie buitenspel stond, trapte vanop een meter alsnog tegen de lat. Genk reageerde met een knappe voorzet van Boëtius, die door Samatta een metertje werd overgekopt.

Genk zette ondertussen zijn voet naast de thuisploeg en dat werd na 21 minuten beloond. Na een overtreding van Esiti op Pozuelo zette Malinovskyi zich achter de vrijschop. De Oekraïner krulde de bal heerlijk in het linkerbovenhoek, 0-1.

De wedstrijd bleef op en neer golven en Kalu maakte zes minuten na de openingstreffer alweer gelijk. De Nigeriaan zag een voorzet van Saief eerst door Brabec tegen de lat gedevieerd worden, waarna hij de bal aan de tweede paal via Ryan in doel trapte. De Australische doelman van de Limburgers had hier zeker beter kunnen doen.

Genk bleek niet van slag en op het halfuur profiteerden de Limburgers opnieuw van de traptechniek van Malinovskyi. Gent-doelman Kalinic ging volledig onder de hoekschop van de Oekraïner door en Colley knikte, volledig vrijstaand en voor een leeg doel, de 1-2 binnen. Nog voor rust gingen de Limburgers helemaal over Gent heen. Samatta (41.) controleerde een steekpasje van Boëtius en fusilleerde Kalinic, 1-3. En Uronen (45.+2) rondde een vlijmscherpe counter van de Limburgers in de toegevoegde tijd van de eerste helft af, 1-4.

Na de pauze probeerde Gent de pil toch nog een beetje te vergulden. Dat lukte toen Coulibaly op het uur een voorzet van Saief tegen de touwen knikte. Met nog twintig minuten te gaan leek de 3-4 er zelfs te komen, toen Malinovskyi Kalu neerhaalde in de zestien. Perbet trapte de elfmeter echter te zwak en Ryan redde de penalty.

Genk voetbalde zich opnieuw onder de Gentse druk uit en na 72 minuten was de 2-5 een feit. Pozuelo zonderde Buffel, met een heerlijk steekpasje voor doel, af. Die kraakte zijn schot en Samatta kon de vijfde Genkse treffer tegen de touwen tikken. Daar bleef het bij in de Ghelamco Arena.

Esiti liep in het slot Schrijvers nog van de sokken en pakte zijn tweede gele kaart. Hij zal er in de terugwedstrijd, volgende week donderdag 16 maart, niet bij zijn.

bron: Belga