Demir stelt Capgemini in gebreke voor vierkant draaiende software DG Personen met handicap

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bevoegd staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) stelt ICT-consultant Capgemini in gebreke voor vierkant draaiende software bij het Directoraat-Generaal voor Personen met een handicap. Aan het feit dat de telefoons op de dienst niet meer beantwoord worden, "moet ook iets gebeuren", zei Demir nog in De Ochtend op Radio 1. "Maar prioritair is dat de tegemoetkomingen worden betaald." De dienst haalde de jongste weken meermaals het nieuws met zaken die mislopen. Opeenvolgende besparingen en de overheveling van bevoegdheden naar de deelstaten hebben personeel gekost, terwijl de uitrol van nieuwe software voor grote problemen zorgt. Gehandicapten lopen toelages mis en parkeerkaarten raken niet tijdig verlengd omdat het onmogelijk blijkt om de juiste informatie in te geven.

Toenmalig staatssecretaris Elke Sleurs reageerde vorige maand in De Standaard nog dat de dienst "door de zure appel moet bijten". "Een nieuw informaticasysteem uitrollen gaat niet van de ene op de andere dag. Begin dit jaar werden tien nieuwe mensen aangenomen, maar wegens de opleiding ervan renderen die nog niet meteen", zei Sleurs' woordvoerder toen. "Al komt dat wel."

Demir slaat nu een heel andere toon aan. Ze heeft een stappenplan opgemaakt in de zoektocht naar beterschap, maar ook Capgemini in gebreke gesteld. "Dat een systeem kinderziektes heeft, kan ik begrijpen. Maar hier zitten echt wel structuurfouten in", aldus de N-VA-politica. "Capgemini heeft laten weten dat ze er specialisten van IBM op gaan zetten." Er komt nu ook een opleiding voor de ambtenaren die met het systeem moeten werken.

Eind vorige maand trokken ook de vijf ziekenfondsen nog samen aan de alarmbel over de gebrekkige dienstverlening. Midden september bleek al dat de dienst sinds begin 2016 een miljoen gemiste oproepen had opgestapeld. In reactie op een stakingsaanzegging vorige maand meldde de dienst zelf dat de telefoon niet meer wordt opgenomen. "Uiteraard moet daar ook iets aan gebeuren", aldus nog Demir. "Maar op dit moment is het prioritair dat de tegemoetkomingen worden betaald."

bron: Belga