Arabische coalitie gebruikt opnieuw clusterbommen in Jemen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Arabische militaire coalitie in Jemen, onder leiding van Saoedi-Arabië, heeft voor de dertiende keer in zestien maanden clusterbommen van Braziliaanse makelij gebruikt. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. In een persbericht verduidelijkt Amnesty International dat de coalitie die raketten op 15 februari heeft gebruikt tijdens een aanval op drie woongebieden en landbouwterreinen in de provincie Saada.

Die aanval op het bastion van de sjiitische Houthi-rebellen maakte twee gewonden, aldus nog de mensenrechtenorganisatie. Volgens Amnesty maakte de coalitie al gebruik van dat type wapen in Jemen in oktober 2015 en mei 2016.

Clusterbommen bevatten allemaal kleine bommetjes, die zich verspreiden over een groot gebied, maar niet altijd ontploffen. Ze ontploffen bij het minste contact en kunnen zo jaren later nog burgerslachtoffers maken. De bommen zijn verboden door het Oslo-verdrag van 2008, dat door een honderdtal landen is ondertekend. Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten hebben dat weliswaar niet ondertekend.

De Arabische coalitie grijpt sinds maart 2015 militair in Jemen in, om de president van het land Abd Rabbo Mansour Hadi te steunen tegen de Houthi-rebellen, aanhangers van voormalige staatsleider Ali Abdallah Saleh.

Het conflict in Jemen maakte meer dan 7.500 doden en 40.000 gewonden, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Bron: Belga