Personeel Volvo Group Belgium stemt donderdag over (afwenden) staking

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het personeel bij Volvo Group Belgium, zowel in de truck- als logistieke afdeling van Oostakker, stemt donderdag over een voorstel dat vakbonden en directie onderhandelden na spontane werkonderbrekingen vorige week. In het voorstel worden drie prioriteiten, met een concrete timing, aangepakt, zo bevestigt het vakbondsfront. Afgelopen maandag diende het gemeenschappelijk vakbondsfront een stakingsaanzegging in die, als 66 pct van de geldig uitgebracht stemmen donderdag het voorstel afwijst, volgende week dinsdag kan ingaan. De medewerkers uit de drie ploegen zullen daar tussen 8 en 16.30 uur over stemmen.

In het voorstel wordt tegemoet gekomen aan drie prioriteiten die de vakbonden naar voor schoven. Zo zullen wat de personeelsbezetting betreft, vanaf april 53 medewerkers extra ingezet worden voor de productie van 210 vrachtwagens. Ook worden onder meer dubbel zoveel reserven voorzien. Verder waren er ook verzuchtingen rond verouderd materiaal, er is onder meer een timing afgesproken om 42 heftrucks te vervangen. Voor de verlofregeling tot slot wordt in mei een test uitgerold, om meer mensen effectief verlof te geven.

"Er zit een goede timing achter, zowel voor urgente als niet urgente kwesties die we op een later tijdstip kunnen afvinken", reageert vakbondssecretaris Patrik Mertens (ABVV Metaal).

Bij Volvo Group Belgium werken ruim 3.000 mensen in een fabriek voor zware vrachtwagens. Er werken nog eens ruim 1.000 mensen in een logistieke afdeling.

Volvo Group Belgium heeft geen banden met Volvo Car Gent. Bij de Gentse autofabriek legden woensdagmorgen overigens enkele teams het werk kortstondig neer uit onvrede met de werkdruk, maar die arbeiders gingen vrij snel terug aan het werk na tussenkomst van vakbonden en leidinggevenden.

bron: Belga